dissabte, 8 d’octubre del 2011

cartoixa de SANTA MARIA de Montalegre


Breu ressenya històrica  

La cartoixa de Santa Maria de Montalegre, situada a Tiana, a pocs kilòmetres de Barcelona, va ser fundada pels cartoixans de Sant Jaume de Vallparadís, a Terrassa, l’any 1415. Posteriorment, en 1433, els de la cartoixa de Sant Pol del Maresme s’afegiren als anteriors formant una única comunitat.

Montalegre tingué la màxima esplendor durant els segles XVII i XVIII. Els avatars dels anys 1808-14 i 1820-24 obligaren la comunitat a abandonar provisionalment el monestir, per fer-ho definitivament, el 1835, amb motiu de la Llei de Desamortització. Després d’uns anys en mans privades, el 1867, la Grande Chartreuse, casa mare de l’Orde cartoixà, comprà el monestir i una part important dels antics terrenys per tal de, el 1901,, desprès de restaurar-lo, instal·lar una nova comunitat originàriament francesa. Passat el drama de la guerra civil de 1936-39, la comunitat cartoixana es renovà tot adquirint un caire plenament català.

En l’actualitat és l’única cartoixa existent a Catalunya. Continua la seva tasca espiritual i cultural que la fa ser un referent d’espiritualitat i l’única cartoixa activa al Principat.

El monestir

Iniciada el 1415, la construcció de la cartoixa es realitzà d’acord amb la tipologia arquitectònica de l’Orde per tal de permetre als monjos aconseguir el seu ideal de vida espiritual, a mig camí entre l’eremitisme i el cenobitisme.

El conjunt, dirigit i probablement dissenyat per Joan d’Enea, s’articula en tres grans àrees d’acord amb la funció específica de cada una d’elles:
- L’àrea cenobítica, on fan la vida en comú els cartoixans, la configuren l’església (bastida entre 1415-65), el refetor, la sala capitular i dues capelles, tot al voltant d’un petit claustre.
 - La vida eremítica, es desenvolupa a l’entorn de dos claustres amb un total de 30 cel·les (petites cases on viuen els monjos). El primer claustre, acabat el 1448, consta de 16 cel·les i la prioral . El segon, amb 13 cel·les, fou afegit el 1636 i és del mateix estil i característiques que el primer.
- L’àrea de serveis, completa el conjunt i consta de porteria, cel·les dels germans, cuina, tallers, etc.

De 1868 a 1884 i de 1898 a 1902 la cartoixa va ser restaurada i ampliada tot adquirint la fesomia actual.

El conjunt, d’una arquitectura sòbria i senzilla, d’acord amb el caràcter de l’Orde, és un dels grans monuments del gòtic religiós del segle XV a Catalunya. Cal destacar, per la seva elegància i singularitat constructiva, les voltes dels claustres.

El carisma cartoixà

Els cartoixans són ermitans que viuen, en comunitat, la radicalitat de l’Evangeli. A la soledat i el silenci de la cartoixa porten una vida senzilla, anònima, d’austeritat i pobresa, dedicada a la pregària contemplativa pel bé de l’Església i de tota la Humanitat.

La Cartoixa, que entronca les seves arrels amb la tradició eremítica dels Pares del Desert, representa avui dia un testimoni fefaent de fe i de presència de l’Esperit de Déu i de la seva Església al món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada