dimecres, 19 d’octubre del 2011

JOSEP MARIA TOFFOLI HISTORIADOR
“El cartoixà viu aïllat a la seva cel·la i en silenci”
19/10/11 02:00 - TIANA - MIREIA ROURERA

El capítol general de l'orde cartoixà ha decidit la continuïtat de Montalegre. Perillava?
A la cartoixa de Montalegre sempre hi ha la inquietud per la seva continuïtat, entre d'altres coses perquè cada vegada hi ha menys monjos. Passa a tots els ordes religiosos però més a les cartoixes, que són seguidors de sant Bru i tenen unes regles molt dures. Hi ha pocs novicis i els monjos vells es moren, per això de tant en tant alguna ha de tancar. Sempre n'hi ha hagut pocs, de cartoixans; fixa't que en el moment que en van ser més a tot el món, a l'edat mitjana, n'eren 3.000. Ara no són ni 400.

Quantes cartoixes hi ha al món?
Vint-i-quatre: dinou d'homes i cinc de dones. La de Montalegre és la darrera que queda a Catalunya i és l'única de propietat de l'Estat espanyol i, a més, és la més gran del món...va arribar a tenir molt poder. És de les poques que va ser construïda per ser cartoixa, per tant arquitectònicament és totalment adequada als ideals de l'orde. Aquest hivern, però, hi havia pocs monjos molt vellets....

Però....?
Van enviar monjos provinents d'altres llocs, com de la cartoixa d'Évora, a Portugal, que tancava. El mes de juliol se n'hi van incorporar sis, amb la qual cosa ara en tenim catorze: sis sacerdots i vuit germans. La continuïtat de Montalegre, doncs, està assegurada i la renovació generacional també.

A banda de la falta de monjos... es pot tancar per altres motius?
Sí. Si no hi ha tranquil·litat, per exemple. És el que va passar amb la de Xerès fa vuit anys, que com que li van fer un aeroport al costat la Gran Chartreuse va decidir tancar-la. La particularitat de Tiana és que la cartoixa està, miraculosament, en un lloc molt tranquil enmig de l'àrea metropolitana.

I si l'hagués afectat el desdoblament de la B-500?
Uf, segurament també l'haurien fet tancar, però per sort faran un túnel i no afectarà. Ni tan sols tocarà les mines d'aigua i el sistema hidràulic que tenen, una obra d'enginyeria important. El més important és que es mantindrà el silenci, bàsic en una clausura.

Tota la zona ha quedat bastant al marge de la urbanització...
És clar, entre altres coses perquè tots els terrenys i la Conreria, que és on hi va haver el seminari i ara hi ha la Fundació Pere Tarrés, també és de la cartoixa. Conreria ve de conrer, que vol dir que allà a l'edat mitjana hi vivia el pare conrer, l'administrador. Totes les cartoixes tenen la seva conreria!

És dura la vida d'un cartoixà?
Ells tenen una màxima: 8 hores d'oració, 8 hores de descans, 8 hores de treball. Viuen aïllats a la seva cel·la i en silenci, només fan algunes pregàries junts. Fins al 1994 no tenien ni aigua calenta! No mengen carn, mengen un cop al dia. Les regles de l'ordre de sant Bru es mantenen intactes des del 1084. No s'ha fet cap reforma.

L'Associació Amics de la Cartoixa de Montalegre,de Tiana, de la qual és membre l'historiador Josep Maria Toffoli, tanca avui amb un documental inèdit els actes per la festivitat de Sant Bru i amb la bona notícia que la cartoixa no serà tancada.

Article publicat a El Punt Avui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada